آیا ایرانیان اولین خالق ماساژ در جهان هستند؟
نویسنده : دکتر امیرحسین آریا
چند سال قبل یکی از پزشکان معروف طب سنتی در مقاله ای مدعی شده بود که پرهنریک لینگ پس از یادگیری روش دلاکی ایرانی ، ماساژ سوئدی را ابداع کرده است . متاسفانه این پزشک که از فعالان عرضه طب سنتی است بدون ارائه هیچ سند یا مدرکی این ادعا را کرده بود که البته بعد از مباحثه علمی که با ایشان داشتم مقاله را کلاً از سایت خود حذف کردند . ولی آیا ماساز از ایران آغاز شده است و ایرانیان اولین خالقان ماساژ در جهان هستند؟
تولد و ابداع روش درمانی ماساژ را بجای ملت یا قومی خاص باید به نوع بشر ربط داد . بیایید این طور فرض کنیم هنگامی که انسان نخستین در بر خورد پایش به سنگ ، ناخودآگاه بخش بالاتر را مالش داد ، دردش آرام گرفت . با تکرار این عمل تسکین دهنده در پاها ، انسان نخستین آموخت که می تواند همین حرکات را برای دستها ، گردن و سایر عضلات بدنش بکار برد تادردهایش را تسکین دهد . این انسان در ادامه در برخورد با دردهای داخلی مثل درد معده و دل پیچه ها هم مالش را امتحان کرد و با موفقیت در تسکین درد ، سعی کرد این روش را به سایر دوستانش هم منتقل کند .
در سالهای بعد ، این افراد برای بدست آوردن غذا مجبور به مهاجرت شدند و با تکه تکه شدن قبیله ، در نقاط مختلف ساکن شدند. بعدها درمانگران هر گروه با توجه به آگاهیهای خود ، دست به آزمایشات مختلفی برای کاهش دردهای مختلف زدند . آنها که گروهی ریز نقش بودند و می توانستند یکدیگر را براحتی بلندکنند و کش و قوس های تخصصی به بدن بیمار بدهند ، درمان دردها را در کشش بدن یافتند و ماساژهای ککشی(مثل تای ماساژ) را تدوین کردند . گروهی در نتیجه مشاهده اثر تیر بر درمان دردهای کهنه ، دست به آزمایش اثر تحریک اعصاب بدن زدند ولی برای کاهش ضرر وارده بر بدن بیماران ، بجای وسایل تیز بزرگ از سوزن استفاده کردند تا بتدریج طب سوزنی مکتوب و مدون شود. آنها که راه سرزمینهای سرد شمالی را رفته بودند و با دیرتر بالغ شدن ، بدنهای درشت داشتند ، متوجه شدند نرمی بدنهای درشت و سردشان را می توانند با لمسهای سبک ، نرم کنند و بوسیله این لمسهای نرم ، جریان خون سیاهرگی را تشدید می کنند و بدن سردشان گرم می شود پس به لمسهای سبک تا متوسط بسنده کردند که بعد ها این شکل مالش در قالب ماساژهای نرم(مثل ماساژسوئدی) تدوین شد . ولی آنهایی که در سرزمینهای حوالی دریای کاسپین و دشتهای گرمتر پایین این دریا به کشاورزی پرداختند ، بخاطر ساختار بدنشان که نه سبکی بدن ساکنان جنگلها و دشتهای شرق را داشت که بتوانند یکدیگر را کش و قوسهای شدید بدهند نه بدنشان نرمی ساکنان سرزمین های سرد شمالی را داشت که با مالشهای نرم از درد و ناراحتی راحت بشوند به ابداع مالشهای خاص ساختار بدنی خودشان دست زدند. اینها عضلات بدن بیمارانشان را بعد از گرم ونرم شدن در حمام های خاص خودشان ، مورد مالش ، فشار و پیچش قرار می دادند تا عضلات سفت و قدرتمند مشتریان و بیماران را از گرفتگی خارج کنند. همچنین بخاطر قدرتمند بودن بافت عضلانی این افراد، در تکمیل حرکات مالشی با کششهای قدرتمند بر مفاصل ضمن افزایش نرمی عضلات ، تحرک پذیری مفاصل را هم بالا می بردند.
پس بر خلاف گفته برخی ، نه طب سوزنی از دلاکی یا قولنج گیری ما ریشه گرفته نه سبکهای دیگر ماساژ جهان . بلکه هر قومی بنا به ریخت شناسی بدن خودشان ، راههایی برای درمان مشکلات عضلانی مردمانشان یافته اند.
دکتر حسین رضایی زاده استاد دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران در مقاله ارزشمند بررسی غمر و دلک در منابع طب سنتی می نویسد :
«… دلک و غمز یا مالش اصطلاحاتی هستند که در مکتب طب ایرانی به عنوان اقدامی طبی، درمانی، اصلاحی و در بعضی موارد تشخیصی بهکار میرفته است اما متأسفانه در طول زمان و با از رونق افتادن طب ایرانی، آموزش و کاربرد این شیوهها نیز منسوخ شد و این در حالی است که امروزه در بسیاری از نقاط دنیا ماساژ درمانی یک روش متداول در درمان یا کمک به درمان است و گسترش آن در دنیای غرب مرهون تلاش پِر هنریک لینگ، محقق سوئدی است که در قرن نوزدهم با تأسیس یک مؤسسه در سوئد به این دانش رسمیت بخشید.»
یکی از راههای مهم اعتبار بخشیدن به دانش مشت و مال در کشور بیان ویژگیهای این دانش از منظر طب و علوم پایه است که در مبانی ماساژکاریز بخوبی لحاظ شده است .یکی از راههای مهم اعتبار بخشیدن به دانش مشت و مال در کشور ما ، تشریح ویژگیهای این دانش از منظر طب و علوم پایه است که در مبانی ماساژکاریز بخوبی لحاظ شده است .
در عصر حاضر با توجه به تغییرات شگرف بهداشت و درمان ، معضلاتی برای بشر امروزی بروز کرده که با استفاده از این هنر و دانش ارزشمند ، می توان کمک شایانی به سلامت و شادابی جامعه ارائه کرد . برخی از این مشکلات به قرار زیر است :
- افزایش سن در جوامع مختلف که این افزایش ، با افزایش آمار بیماریهای عضلانی-اسکلتی بویژه ناتوانیهای حرکتی و درد مفاصل همراه بوده است.
- افزایش روز افزون بیماریهای روانی و فشارهای عصبی ناشی از زندگی ماشینی
- کاهش شدید وزن نوزادان بخاطر اشتغال مادران
- افزایش آمار بیماریهای شغلی بویژه در مشاغل اداری و پزشکان
- افزایش آمار بیماریهای سایکوسوماتیک
در تمامی این مشکلات ، ماساژ بهترین راه پیشگیری و یکی از بهترین روشهای مکمل درمان برای حل مشکلات سلامتی بیماران می باشد.
ماساژ های منظم هفتگی ، ماهانه و خودماساژی روزانه ، کلیدهای طلایی سلامت هستند که در صورت استفاده ، سلامت و شادابی همه را تضمین می کند.
در زبان انگلیسی کلمه «ماساژ» مستقیماً از زبان فرانسوی وام گرفته شده است. ریشه های اولیه این کلمه ممکن است از عربی «مس» یا «مسح» بمعنای «لمس کردن یا احساس کردن» یا فعل یونانی (masso) بمعنای «خمیر کردن، دست زدن، کار کردن با دست» باشد. با این حال، کلمه ای که یونانیان باستان هنگام اشاره به ماساژ استفاده می کردند، «anatripsis» «مالیدن» و کلمه لاتین «frictio» «مالش» بوده است.
دیدگاهتان را بنویسید